Hoe houd je de woning proper en veilig?

Regelmatig poetsen van de woning

Het is jouw taak om je appartement of huis proper te houden. We vragen je dan ook om zeer regelmatig je woning, je balkon en ramen te poetsen. Want zo zorg je er mee voor dat je gebouw of woning er ook proper uitziet. In het 'Ziezo!...' boekje vind je een handig lijstje als hulpmiddel voor het proper houden van je woning.

  • Gebruik geen schadelijke en bijtende producten. Zo beschadig je bijvoorbeeld je bad en het toilet. We raden je aan om biologisch afbreekbare producten te gebruiken. Dat is gezonder voor jouw gezin en het is beter voor het milieu.
  • Als een aannemer bij jou langskomt, dan willen ze goed maar snel werken. Daarom is het belangrijk dat je woning ordelijk is zodat de herstelling snel kan gebeuren.
  • Heb je last van ongedierte? Ga dan meteen naar de winkel en koop producten om ze te doden. Je mag ook SWaL contacteren. Wacht hier niet te lang mee om erger te voorkomen.
  • Je afval moet je goed sorteren. Weet je niet meer goed wanneer ze bij jou afval komen ophalen? Of wat je met je afval moet doen? Kijk dan ook op de afvalkalender bijgevoegd in deze huurdersgids onder 'VII. PRAKTISCHE INFO' of op de website van je gemeente.
  • Spoel geen maandverbanden, luiers, condooms of keukenpapier door het toilet
  • Kieper geen oliën, vetten, verfresten en chemische producten in de gootsteen. Dit is niet enkel schadelijk voor de afvoerbuizen, maar ook voor het milieu.

Regelmatig verluchten van de woning

Je woning proper houden, wil ook zeggen goed verluchten. Doe je dat niet, dan krijg je condensatie en bijgevolg kunnen er schimmelproblemen ontstaan. Nieuwe woningen zijn vaak goed geïsoleerd met een goed ventilatiesysteem en zullen dit probleem weinig vertonen.

Iedereen kent het wel, je hebt net een stomend hete douche genomen en ziet geen hand meer voor ogen door de damp. Daar bovenop is de spiegel ook helemaal aangeslagen. De oorzaak van deze tijdelijk niet bruikbare spiegel is de vorming van condensatie. Na het douchen is dit maar een ongemakje van korte duur, maar wanneer er gedurende lange tijd condensatie ontstaat in heel je woning moet je toch opletten. Om overtollige condensatie te vermijden is er slechts één oplossing: goed ventileren!

  • Droog de was niet binnen.
  • Zet de dampkap op tijdens het koken.
  • Zet na het douchen het raam even open.
  • Sluit ventilatieroosters niet af, ook niet in de winter.

Een vochtprobleem herken je aan loskomende muurverf, deuren die niet meer sluiten of schimmelvorming op de muren en plafonds. Schimmels zijn schadelijk voor de luchtwegen en gezondheid. Als je dit probleem opmerkt, neem dan contact op met SWaL. Je kan schimmels ook zelf afwassen met bleekmiddel, verdund met water. Gebruik hiervoor wel handschoenen en bescherm je ogen.

Brandveiligheid?

Veilig wonen wil ook zeggen: voorzorgen nemen en opletten voor brand.

Bij brand probeer je zo kalm mogelijk te blijven. Sluit alle ramen en deuren en maak geen gebruik van de lift. Neem geen risico's, maar stel wel iedereen in veiligheid.

Woon je in een appartement ? Dan heb je een alarmsysteem met drukknopen in de gemeenschappelijke hal. Duw op de knop om het brandalarm te activeren. Zo verwittig je alle bewoners.

Woon je in een huis ? Dan heb je een rookmelder die automatisch afgaat bij brand. Verwittig de brandweer op het nummer 112 en verwittig je naaste buren.

  • Is er op je balkon een nooduitgang? Zorg er dan voor dat die altijd vrij is. Wij controleren dit regelmatig. Is het bij jou niet in orde en breng je het niet in orde? Dan kunnen we je huurovereenkomst stopzetten.
  • Zet niets op de gemeenschappelijke hal dat de doorgang verhindert. Deze moet altijd vrij blijven.
  • Is je voordeur brandvertragend? Dan mag je er niets in boren of nagelen. Ook een kijkgaatje (een spion) is verboden in zo'n deur. Contacteer SWaL als je hierover meer informatie wilt.
  • Let op met kaarsen en sigaretten. Al is het maar een klein brandend kaarsje, je mag het nooit alleen laten.
  • Je mag niet barbecueën op een terras/balkon. In je tuin mag het wel, op voorwaarde dat het veilig gebeurt.
  • Je mag geen verplaatsbare verwarmingstoestellen gebruiken.
  • Je mag geen gasflessen of petroleum opslaan.
  • Heb je een kelder? Zet er geen brandbare producten.
  • Op je terras/balkon mag je geen materiaal gebruiken dat makkelijk ontvlambaar is, bijvoorbeeld bamboematten.

Preventie inbraak?

Zorg ervoor dat dieven het gebouw of de woning niet binnen kunnen. Laat gemeenschappelijke inkomdeuren/garagepoorten niet openstaan. Laat alleen personen binnen die je kent. SWaL is niet aansprakelijk voor schade door inbraak en vandalisme wanneer bovenstaande richtlijnen niet worden nageleefd. Als je inbraak of vandalisme vaststelt, moet je altijd aangifte doen bij de politie.